17-03-2022

Je eigen applicaties maken met flex of flock folie zonder snijmachine?

Wij vertellen je er in dit blog meer over.

Vaak krijgen we de vraag of folie applicaties ook zelf, met de hand gemaakt kunnen worden.

Ons antwoord is dan altijd ja!

Zowel onze flex als flock folie kun je met een schaar knippen, of snijden met een hobbymes/rolmes. Uiteraard zijn onze folie's ook te verwerken met ponzen of een stansmachine met stansmallen.

Maar hoe begin je daar nu aan?

Je kunt gewoon in het wilde-weg starten met knippen/snijden, maar het is in mijn ogen beter/slimmer om een template te maken. Dit kun je gewoon simpel doen door het design wat je wilt maken uit te printen.

Hieronder laat ik je ons Pineapple Design zien, en leg ik je uit hoe je dit zelf kunt doen.

Aan het einde van dit blog zal ik een lijstje plaatsen met de door mij gebruikte producten.

​Ik heb mijn design uitgeprint op A4 formaat, en daarna heb ik de hem uitgeknipt.

Nu heb ik dus mijn template, welke ik ga gebruiken om de flexfolie te knippen.

Voor dit Pineapple design gebruik ik een glitter flex. Voor het gemak heb ik mijn template op de flex gelegd, en het vast gemaakt met een klein beetje tijdelijke lijmspray. Om je template hier en daar vast te plakken kun je bijvoorbeeld ook schilderstape gebruiken.

Ik trek de buitenlijnen van het template over op de flex met een Sharpie.

Hierna verwijder ik het template. De basis van de pineapple is zichtbaar op de flex.

Nu wordt het tijd om de pineapple uit te gaan knippen.

Nu ik de pineapple heb uitgeknipt, ga ik beginnen aan de binnenkant. Wil je gewoon een simple vorm, kun je hem natuurlijk zo laten, maar ik wil er graag wat meer aan toe voegen. Ik heb besloten dat ik het blad van de pineapple uit ga snijden om er een groene kleur in te plaatsen. Ook hier gebruik ik een glitter flex voor. Het midden snij/knip ik er ook alvast uit.

Nu ik ook het midden eruit heb geknipt, ga ik het middenstuk gebruiken om ruitjes uit te knippen. Met een liniaal en mijn Sharpie maak ik diagonale lijnen op het binnenste gedeelte, waarna ik alle hele ruitjes er uit knip. Met deze ruitjes puzzel ik wat, en indien nodig knip ik ze hier en daar wat bij. Ik kon er een leuk "patroontje" van maken.

Ik vind de pineapple wel leuk geworden zo, dus ga ik hem persen/strijken. Ik had nog een leuke zelf gemaakte banner van vilt liggen. Hier heb ik twee zwarte eyelets in gezet met mijn Crop-a-Dile Big Bite. Ik wilde er graag een 3mm zwart koordje bij doen, maar helaas had ik geen zwart koord meer liggen. Bij gebrek aan beter, heb ik maar een 3mm wit koordje gepakt.

Voordat de pineapple gestreken/geperst wordt, zoek ik eerst de plek uit waar ik hem wil hebben. Ik wil er geen tekst of andere plaatjes bij zetten, dus zorg ik dat hij een soort van gecentreerd komt te liggen. Daarna leg ik alle binnenste stukjes op hun plek, en tape ik alles vast met een hittebestendige tape. De paarse schilderstape van de Action werkt overigens ook prima, en kan de hitte prima hebben.

Na alles vast gezet te hebben met de tape, kan ik hem gaan strijken/persen, maar eerst leg ik er nog een (wit) velletje bakpapier over heen. Dit ter bescherming van mijn strijkijzer/pers, mocht er per ongeluk toch iets mis gaan, mijn strijkijzer/pers niet onder de flex komt te zitten.

Indien je geen pers hebt, kun je ook gebruik maken van een strijkijzer om de flex vast te zetten. Zorg er dan alleen wel voor, als je een stoomstrijkijzer hebt, dat je de stoom uit zet. Doe je dit niet, en je strijkijzer gaat de stoomfunctie gebruiken, dan krijg je hele rare deukjes in je flex.

Voor dit project heb ik gebruik gemaakt van mijn Cricut Easy Press.

Na het strijken/persen verwijder ik alle tape, en haal ik de drager (plastic bovenkant) van de flex af, plaats ik het (witte) bakpapiertje nog een keer en strijk/pers ik de pineapple nog een keer na.

En hoppa! Klaar is de applicatie.

Hieronder het lijstje met alle door mij gebruikte producten, om deze vilten banner te maken.

 • Banner van vilt
 • 2 zwarte 5mm eyelets
 • Crop-a-Dile Big Bite
 • 3mm wit katoen koord
 • Een afbeelding / ontwerp, uitgeprint
 • Sharpie (menig andere stift of pen kan natuurlijk ook)
 • Schaar en een hobbymes
 • Tijdelijke lijmspray of schilderstape
 • 425 Pearl Glitter Light Gold, 516 Pearl Glitter Jade (uit dit pakket)
 • (wit) Bakpapier
 • Strijkijzer of pers
© 2021 - 2023 BRE-Unlimited | sitemap | rss